Kącik gastronomiczny

21 grudnia 2017 12:01 | Kącik gastronomiczny

Szkoła w grudniu pachniała piernikiem

Grudzień to szczególny okres, aby móc pielęgnować tradycje kuchni polskiej. W pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych w Gołdapi, uczniowie klas gastronomicznych pod czujnym okiem nauczycielki mgr inż. Małgorzaty Tałejszys zorganizowali szereg działań w postaci...

czytaj więcej »

13 grudnia 2017 13:33 | Kącik gastronomiczny

Kuchnia Bułgarska.

Wprowadzenie do kuchni Bułgarskiej. Kuchnia bułgarska łączy w sobie zarówno cechy kuchni bałkańskiej, jak i śródziemnomorskiej , dlatego w kuchni występują potrawy znane we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego, często też noszą podobnie brzmiące nazwy. Kuchnia...

czytaj więcej »

13 grudnia 2017 12:59 | Kącik gastronomiczny

Kurnik czyli kuchnia rosyjska.

przepis na KURNIK: Wpływ na kuchnię rosyjską miały obyczaje oraz tradycje kulinarne ludności zamieszkujące ogromne terytorium od Morza Białego na północy, Morza Czarnego na południu i Oceanu Spokojnego na Wschodzie. W kuchni rosyjskiej można dostrzec wpływy obcej sztuki kulinarnej-...

czytaj więcej »

10 października 2017 14:13 | Kącik gastronomiczny

Kiszonki to najlepszy probiotyk - warsztaty

KISZONKI TO NAJLEPSZY PROBIOTYK – WARSZTATY W PRACOWNI GASTRONOMICZNEJ ZSZ W GOŁDAPI Dzisiejszego dnia na procesach technologicznych w gastronomii uczniowie klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyli warsztaty dotyczące kiszonek warzywnych. Pierwszym etapem zajęć było wysłuchanie...

czytaj więcej »

09 czerwca 2017 12:47 | Kącik gastronomiczny

Dzień gastronoma

1 czerwca 2017 roku uczniowie klas gastronomicznych pod kierunkiem mgr inż. Małgorzaty Tałejszys przygotowali w ramach Dnia Gastronoma poczęstunek przeznaczony na degustację. Społeczność szkolna mogła zdegustować własnoręcznie wykonane mini pizze z farszem warzywno-mięsnym i świeżymi ziołami...

czytaj więcej »

21 kwietnia 2017 12:14 | Kącik gastronomiczny

Kształtowanie postaw bezpieczeństwa i współpracy poprzez kultywowanie tradycji Świąt Wielkanocnych.

Dnia 7 kwietnia 2017 roku w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się warsztaty poświęcone tradycjom wielkanocnym kuchni polskiej. Na zajęciach gościliśmy uczniów i ich rodziców Szkoły Podstawowej w Grabowie. Młodzi uczestnicy razem z młodzieżą klasy technikum żywienia...

czytaj więcej »

21 kwietnia 2017 10:14 | Kącik gastronomiczny

Lekka jak puch - babka gotowana

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny 25 ml spirytusu 2 łyżki soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Zacznij od roztopienia masła na wolnym ogniu. Dodaj...

czytaj więcej »

28 lutego 2017 13:25 | Kącik gastronomiczny

Farszynki Warmińsko-Mazurskie z sosem grzybowym i surówką z porów - konkurs szkolny

SKŁADNIKI FARSZYNEK: Ciasto: 900 g gotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz: 300 g gotowanego mięsa wieprzowego 4 ugotowane na twardo jajka 1-2 cebule 2 łyżki masła 200 g smalcu pieprz, sól Opis technologiczny przyrządzenia potrawy Farszynki: Przygotowujemy...

czytaj więcej »

28 lutego 2017 13:07 | Kącik gastronomiczny

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek – legendy i przesądy Tłusty czwartek był niegdyś zwany Combrowym Czwartkiem. Tak wynika przynajmniej z legendy, tłumaczącej genezę tego święta. Podobno Combrowy Czwartek wziął swoja nazwę od Combra – burmistrza Krakowa, który żył w XVII w. Zapisał się...

czytaj więcej »

28 lutego 2017 12:55 | Kącik gastronomiczny

Lasagne

Składniki: • 12 płatów lasagne Primo Gusto • 50 dag mielonego mięsa • 2 łyżki masła • 1 drobno posiekana cebula • 1 puszka pomidorów w kawałkach Tomatera 400g • 1 ½ szklanki białego wina • oliwa z oliwek Melissa Primo Gusto Pomace •...

czytaj więcej »