Kącik gastronomiczny

16 października 2018 14:29 | Kącik gastronomiczny

Sezonowe warzywa i owoce, jako składnik zdrowych przekąsek - warsztaty z udziałem dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Gołdapi

Zdrowy styl życia należy kształtować od najmłodszych lat. Wiadomości teoretyczne najlepiej utrwalać i potwierdzać działaniami praktycznym, dlatego też w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Zawodowych w Gołdapi pod kierunkiem p. Małgorzaty Tałejszys, nauczycielki przedmiotów...

czytaj więcej »

15 października 2018 14:07 | Kącik gastronomiczny

Znaczenie wody dla człowieka - wycieczka do Tężni Solankowych

Organizm noworodka zawiera ok. 75% - 80% wody, dorosłego mężczyzny ok. 60%, a kobiety 54%, u ludzi starszych odpowiednio 54 i 46%. Różna jest też zawartość wody w tkankach. W tkance tłuszczowej jest ok. 10-20% wody, stąd u osób otyłych procentowy udział wody w masie ciała jest...

czytaj więcej »

08 lutego 2018 11:29 | Kącik gastronomiczny

Tłusty czwartek 2018

Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych w Gołdapi pod kierunkiem Małgorzaty Tałejszys, w dniach 6 - 7 lutego br. kultywowali tradycje tłustego czwartku. W pracowni gastronomicznej uczniowie klasy 2 i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych, smażyli tradycyjne słodkości...

czytaj więcej »

21 grudnia 2017 12:01 | Kącik gastronomiczny

Szkoła w grudniu pachniała piernikiem

Grudzień to szczególny okres, aby móc pielęgnować tradycje kuchni polskiej. W pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych w Gołdapi, uczniowie klas gastronomicznych pod czujnym okiem nauczycielki mgr inż. Małgorzaty Tałejszys zorganizowali szereg działań w postaci...

czytaj więcej »

13 grudnia 2017 13:33 | Kącik gastronomiczny

Kuchnia Bułgarska.

Wprowadzenie do kuchni Bułgarskiej. Kuchnia bułgarska łączy w sobie zarówno cechy kuchni bałkańskiej, jak i śródziemnomorskiej , dlatego w kuchni występują potrawy znane we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego, często też noszą podobnie brzmiące nazwy. Kuchnia...

czytaj więcej »

13 grudnia 2017 12:59 | Kącik gastronomiczny

Kurnik czyli kuchnia rosyjska.

przepis na KURNIK: Wpływ na kuchnię rosyjską miały obyczaje oraz tradycje kulinarne ludności zamieszkujące ogromne terytorium od Morza Białego na północy, Morza Czarnego na południu i Oceanu Spokojnego na Wschodzie. W kuchni rosyjskiej można dostrzec wpływy obcej sztuki kulinarnej-...

czytaj więcej »

10 października 2017 14:13 | Kącik gastronomiczny

Kiszonki to najlepszy probiotyk - warsztaty

KISZONKI TO NAJLEPSZY PROBIOTYK – WARSZTATY W PRACOWNI GASTRONOMICZNEJ ZSZ W GOŁDAPI Dzisiejszego dnia na procesach technologicznych w gastronomii uczniowie klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyli warsztaty dotyczące kiszonek warzywnych. Pierwszym etapem zajęć było wysłuchanie...

czytaj więcej »

09 czerwca 2017 12:47 | Kącik gastronomiczny

Dzień gastronoma

1 czerwca 2017 roku uczniowie klas gastronomicznych pod kierunkiem mgr inż. Małgorzaty Tałejszys przygotowali w ramach Dnia Gastronoma poczęstunek przeznaczony na degustację. Społeczność szkolna mogła zdegustować własnoręcznie wykonane mini pizze z farszem warzywno-mięsnym i świeżymi ziołami...

czytaj więcej »

21 kwietnia 2017 12:14 | Kącik gastronomiczny

Kształtowanie postaw bezpieczeństwa i współpracy poprzez kultywowanie tradycji Świąt Wielkanocnych.

Dnia 7 kwietnia 2017 roku w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się warsztaty poświęcone tradycjom wielkanocnym kuchni polskiej. Na zajęciach gościliśmy uczniów i ich rodziców Szkoły Podstawowej w Grabowie. Młodzi uczestnicy razem z młodzieżą klasy technikum żywienia...

czytaj więcej »

21 kwietnia 2017 10:14 | Kącik gastronomiczny

Lekka jak puch - babka gotowana

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny 25 ml spirytusu 2 łyżki soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Zacznij od roztopienia masła na wolnym ogniu. Dodaj...

czytaj więcej »